ב-2020, כמעט אין בית שלא מתנהל בו קרב יומיומי בין הורה מודאג לבין ילד שעבר את שעתו השלישית ברצף בצפייה ביוטיוב, משחק באקס בוקס או בטאבלט, או סתם בהייה בטלוויזיה.
התחושה היא שהילדים תמיד רוצים עוד ועוד זמן במסכים , בעוד אנחנו תולשים שיערות וחוששים לבריאותם, להתפתחות המוח שלהם, לקשרים החברתיים שלהם ועוד ועוד.ברור לכולם שזמן רב מידי על המסך בא על חשבון דברים חשובים כמו פעילות פיזית, אויר פתוח ותקשורת פנים אל פנים עם חבריהם. יחד עם זאת, פאניקה לא תעזור כאן.
כניסת הטכנולוגיה לחיינו הפכה מזמן לעובדה מוגמרת. הדומיננטיות של הטכנולוגיה ושל המדיה גם בשדה התקשורתי שלנו ושל ילדנו משנה את הדרך בה אנו חיים, ממש לנגד עינינו (המשתאות).
👈 עם זאת:
- הם לא באמת מהבוקר עד הערב במסך – אל תשכחו שיש גם שעות שהם בבית ספר, יש זמני מקלחות, התארגנות, שיעורי בית, חוגים, תנועת נוער, יש גם שעות שינה… אז הם לא באמת כל הזמן במסכים. תהיו מציאותיים גם בהסתכלות על המצב המשפחתי וגם במציאת הפתרונות שמתאימים למשפחתכם.
- מסכים לא רק מזיקים אלא יכולים גם להועיל – יש ילדים שבזכות חוזק שלהם במשחק מחשב או במדיה חברתית, מצליחים להתגבר על ביישנות ולשכלל את הכישורים החברתיים שלהם (דווקא בזכות המסכים). אצל אחרים האנגלית משתפרת פלאים.
- רבים מהילדים מנצלים את האינטרנט ללמידה עצמאית ולביצוע פרויקטים. משחקי מחשב רבים (כמו מיינקרפט) דורשים חשיבה מופשטת ויצירתיות ואחרים דורשים תכנון ויכולת שיתוף פעולה ועבודת צוות. אז חשוב לזכור כי הילדים מפיקים גם דברים חיובים מהמסכים.
- ההורים שלנו חשבו עלינו את אותו הדבר – ההורים בכל דור מרגישים כי הדור הצעיר הבא אחריהם, מתעסק בשטויות ובהבלים. גם לנו העירו שאנחנו לא קוראים מספיק ספרים ופחדו שהטלוויזיה תהפוך אותנו לאפאטיים, או שטענו שאנחנו מבלים יותר מידי זמן בטלפון (הנייח) ופחות מידי בנגינה בפסנתר או בקריאת ספר.
תוכן העניינים
איך מפחיתים משמעותית את זמן המסך של הילדים?
אם אתם חשים כי משפחתכם זקוקה למציאת איזון טוב יותר בין זמני המסך של הילדים ושאר הפעילויות ואם הקרבות כבר מתישים אתכם, נסו כמה מהטיפים הבאים להפחתת זמן המסכים של הילדים ושל כל המשפחה בכלל – כי שינוי אמיתי לא יקרה אם לא נתגייס ונסכים לזוז, גם אנחנו ההורים, מאזור הנוחות שלנו.
כאן תמצאו 8 טיפים כלליים להפחתת זמן המסך של הילדים שלכם, וגם 47 פעילויות כיפיות לבית ולחוץ – שיגרמו להם להניח את המסך מרצונם, ולחזור לשחק, להשתולל, לצחוק ולחרב את הבית- כמו שאנחנו אוהבים. 😉
47 רעיונות לפעילויות-מחליפות-מסכים – בבית ובחוץ
בואו נתחיל בפעילויות כיפיות בבית, שימשכו כל ילד הרחק מהמסך – מרצונו, ובלי איומים, תחנונים ומו"מ:
- עצבו מחדש חדר בבית – הזיזו רהיטים, מקמו עבודות יצירה אהובות של הילדים, תלו תמונות
- כתבו סיפור קצר יחד וכירכו אותו לספר
- הכינו את עץ השורשים של המשפחה שלכם – אפשר גם להדביק תמונות
- הפעילו מוזיקה והתחילו מסיבת ריקודית ספונטנית בבית
- סדרו את אלבומי התמונות של הילדים והמשפחה או שבו להראות להם תמונות מהימים שהיו "צעירים", או שאתם הייתם ילדים
- ערכו ביחד ניסויים מדעיים – הנה קישור להמון רעיונות כיפיים באתר מדעטק (עם מלח, עם שמן, עם נייר), ואפשר לקנות ערכות ניסויים מדעיים במחירים זולים מאד – כאן באלי אקספרס
- הכינו ברכות לקרובים ולאהובים
- המציאו שפה סודית משלכם
- בשלו ביחד מתכון שתבחרו ביחד (או לחלופין הילד לוקח על עצמו את ההכנה מ-א' ועד ת') – הנה מתכון פשוט לעוגיות שוקולד צ'יפס
- פתחו סלון יופי ביתי – גם עם בנים זה עובד מצויין
- שחקו משחקים של פעם – מחבואים, תופסת, דג מלוח, חם קר
- החביאו 30 כוסות חד פעמיות ברחבי הבית ואתגרו את הילדים למצוא אותן בזמן הקצר ביותר
- הכינו ביחד בית לילדים מארגזים גדולים – אפשר לקשט, לצבוע, להדביק ולגזור
- תפרו בגד לבובה או כיסוי לכרית
- ציירו – גם אם אין לכם כישרון (החזיקו תמיד בבית ניירות וצבעים מסוגים שונים) – הכינו ביחד ציור ענק משותף או ציור בהמשכים
- לימדו יחד להכין אוריגאמי – הנה אתר עם הוראות פשוטות
- הנהיגו "שעת סיפור" בה אח גדול מספר סיפור לאח קטן
- שפצרו רהיט שדורש צביעה או שיוף
- הסירו את האבק ממשחקי הקופסה: פאזל, מונופול, שש בש, דמקה, מלחמה, רמיקוב, טאקי, רביעיות, חלומות, בינגו
- הכינו מסלול מכשולים מכריות ומזרונים – בו אסור לגעת ברצפה
- שחקו משחקי שיחה: נחש את החפץ עליו אני חושב, כן לא שחור לבן, אות אסורה
- פרסו מפה בסלון וערכו פיקניק בבית
- מיינו את המשחקים והבגדים עם הילד ביחד – מה לתרומה ומה לשמור (ילדים יאהבו להרגיש שהם עוזרים לילדים אחרים שאין להם מספיק)
- פעילות סליים – הנה 8 המתכונים מעולים לסליים
- עבודות יצירה – הנה 17 רעיונות ליצירות לילדים – כיפיים ופשוטים
- נפחו כמה בלונים ושחקו מטקות בלונים
- תנו אישור למלחמת כריות בסלון
- שחקו חפש את המטמון – מחביאים פתקים בבית עם משימות נחמדות, כמו לרקוד יחד לצלילי שיר מסוים, להקריא סיפור קצר, לקפוץ על רגל אחת, לשטוף כלים (סתאאאם 😊) – במקום הפתק האחרון שימו הפתעה קטנה לילד.
רעיונות לפעילויות בחוץ עם הילדים
- צאו לפיקניק בפארק הקרוב וקחו זכוכית מגדלת לילדים – חפשו חרקים ובחנו הכל דרך הזכוכית
- צאו לרכיבה על אופניים/קורקינט/רולרבליידס/גלגיליות
- לכו לספרייה ציבורית להחליף ספרים לכל המשפחה
- בקיץ – תנו להם בלוני מים, הם ישחקו איתם שעות בחוץ.
- תנו לילדים חבילת גירים גדולים ואפשרו להם לצייר על המדרכה, או מתחת לבית
- קיפצו לגינת שעשועים הקרובה אליכם עם עפיפון/ כדור / פריזבי
- סעו להכיר גינה רחוקה
- תנו לילד מצלמה וצאו יחד איתו לצלם דברים מעניינים ברחובות מנקודת הראות שלו. לא תאמינו כמה דברים תגלו על הילד שלכם וכמה הוא ייהנה. (מצאנו כמה מצלמות לילדים במחירים זולים!)
- עשו טיול לפחי המחזור
- הכינו רשימה העונה למשאלות כל בני הבית וצאו ביחד לסופר או לשוק
- עשו קמפינג עם הילדים בפארק ליד הבית
- לכו לקנות ביחד מתנות לחברים ולקרובים לימי ההולדת או לחגים הקרובים
- לכו להתנדב בעמותה למען בעלי חיים
- ערכו מכירה של צעצועים וספרים ישנים, של לימונדה וכדורי שוקולד
- צאו למוזיאון – יש המון תערוכות לילדים וחלקן ללא עלות
- סעו לים או לבריכה (ראו את הפוסט שלנו – 15 המלצות למתנפחים לים ולבריכה!)
- צאו לקטיף באזור לפי העונה
- צאו לזהות פרחי בר בשכונה – באתר הזה אפשר למצוא מגדיר פרחי בר אונליין
- צאו לשטוף את האוטו ביחד, אפשר להציע תשלום סמלי לילדים עבור השירות 😉
- צאו לסידורים ביחד –גם טיול לדואר ולירקן יכול להיות מאוורר
8 טיפים כלליים להתמודדות עם המסכים
אנחנו לא מומחים (אבל נצטט מומחים), ולהלן הדרכים בהם אנחנו מתמודדים עם נושא הילדים והמסכים:
1. היזהרו מלהפוך את המסך לדבר הנחשק בעולם עבור הילד
איך אתם מרגישים, כמבוגרים, כשאומרים לכם "אסור!"? ו"אני יודע יותר ממך מה טוב בשבילך"!?
התעסקות יתר, חוסר גמישות, והגבלות מחמירות, יחד עם מבט מזועזע כל פעם שהילד מרים מסך – לא יעזרו להחזיר את המסכים למקומם השפוי בבית אלא יגרמו להם לקבל מעמד של משאלה קסומה ובלתי מושגת שיש לרדוף אחריה כל הזמן.
זכרו שהמטרה היא להגיע לאיזון בבית בין מסכים לשאר תחומי העניין ולא לפסול אותם לגמרי ואין טעם להעמיס על הילד רגשות אשם כל פעם שהוא נהנה ממשחק חביב בטאבלט.
דר' עלינא ברנשטיין, חוקרת ומרצה לתקשורת טוענת (בבלוג אמא מאמנת) כי 'זמן מסך' הוא מושג שעבר זמנו. המדיה הדיגיטלית היא חלק אינטגרלי מחיי היום יום שלנו. לדבריה, יותר חשוב להתייחס להקשר ולתוכן של השימוש בתקשורת, מאשר לייצר כללים שרירותיים של זמן.
כשהורים רואים את תפקידם כמי שצריכים למשטר ולנטר, הם לא עוזרים לילדים שלהם לגשת ליתרונות של העידן הדיגיטלי, אלא נכנסים ל'משחקי כוח' ועלולים לגרום לכך שהילדים יימנעו מלפנות להורים כשתהיינה להם בעיות בעולם הווירטואלי / דיגיטאלי, כי הם מרגישים שההורים שופטים אותם על זה שהם בכלל נמצאים בו.
2. הציעו פעילויות אלטרנטיביות
כשכל כך הרבה גירויים נמצאים ממש בכף ידם במסך הקטן ומושכים את תשומת הלב שלהם ועל מנת להזכיר לילדים כמה נחמד העולם שמחוץ למסך, עלינו לספק כהורים וכמשפחה אפשרויות וגירויים אלטרנטיביים.
👈 קודם כל – צאו החוצה. בזמנים בהם המשפחה בבית בסופי שבוע ובחופשים, צאו ביחד לטבע, למסעדה, לחדר בריחה, לבאולינג, לסקייטפארק, לחברים, למשפחה, לים, לבריכה.
למשל, נסיעה על גלגיליות זה מעולה. ילדים מתים על זה וממשיכים להתגלגל שעות על גבי שעות.
אז נכון, עלינו להיות קצת פעילים יותר בעצמנו על מנת למשוך את הילדים לפעילויות אלטרנטיביות. אבל הרווח יהיה של כולם. זה זמן איכות שכולם זוכרים לכל החיים.
ולא רק בסופי שבוע ובחופשות, אלא גם בשוטף דאגו לחוגים קבועים לילדים, עודדו תחביב יצירתי והשקיעו בו יחדיו (נגרות, ריקמה, אופניים, גינון), התחילו בעצמכם פרויקט צביעה או תיקון בבית וצרפו את הילדים.
וכמובן שחקו יחדיו משחקי קופסה, משחקי קלפים, טריוויה משפחתית וכל מה שעושה לכם שמח כמשפחה.
3. עודדו את הילדים לאקטיביות במקום פסיביות
אם כבר הם במסכים, לפחות שיהיו בתקשורת אינטראקטיבית עם המסך, וינצלו את הטכנולוגיה להרחיב את גבולות הלמידה והחקירה.
עודדו אותם להכיר וללמוד לא רק אפליקציות של משחק אלא גם תוכנות עריכה, צילום, בניית אפליקציות, תכנות, וכל מה שניתן להפיק ממנו ערך מוסף.
👈 אם הילדים צופים ביו טיוב במתכוני סליים, מתכוני אוכל, DIY, יצירה, ניסויים מדעיים – עודדו אותם, במקום צפייה פסיבית, לנסות ביחד בבית לבצע את מה שצפו בו ואהבו.
יש היום מדריכים מצולמים לכל דבר שתעלו על דעתכם. בחלקם הילדים יכולים להתנסות לבד ובחלקם נדרשת מעורבות שלכם – בהתאם לגיל כמובן.
4. הניחו קצת למסך בעצמכם
ילדים יתקשו מאוד להבחין אם אתם קוראים כרגע מיילים חשובים מהעבודה, או שאתם קובעים עם אמא של חבר פגישה עבור הילדים או שאתם עוברים לשלב 3070 בקנדי קראש.
מבחינתם אנחנו גם במסכים כל היום. אין פלא שהם שואלים את עצמם "אז מה הם רוצים מאיתנו"?
👈 לדברי Tracie A. Barnett, חוקרת באוניברסיטת מונטריאול בקנדה, ההשפעה המשמעותית ביותר על זמן המסכים של הילדים – הוא זמן המסכים של ההורים.
הורים שנמצאים בעצמם כל הזמן במסכים יתקשו מאוד לחנך את הילדים להעדיף את העולם האמיתי. לא משנה כמה חוקים תחוקקו, איזה תוכנות מעקב תתקינו או כמה תסבירו בהגיון. יצירת שגרה מאוזנת ובריאה בבית לא יכולה להתרחש מבלי שההורים משמשים דוגמה חיה.
נסו אתם להתעלם מההודעות בטלפון ולהניח אותו בצד לשעה שעתיים. סבירות גבוהה שתראו שינוי די מיידי גם אצל בני הבית הצעירים יותר.
5. קבעו זמנים נטולי מסכים לכל המשפחה
כן חברים, מדובר במאמץ משפחתי: בזמן הארוחה היומית / שבועית, בשבת בבוקר, בזמן נסיעה במכונית או בכל סיטואציה משפחתית שעולה על דעתכם ושמתאימה למשפחתכם – החליטו שכולם שמים את המסכים בצד ומתמודדים עם הוואקום הפתאומי ביחד.
אפשר לענות לוואצאפ גם בעוד שעה. לא חייבים להיות זמינים 24/7 לכל העולם. זכרו הרבה יותר קל לילדים לוותר על מסכים כשגבולות הגזרה של הסיטואציה בה אין מסכים הם מאוד ברורים ונהוגים בשגרה.
👈 ניתן גם להיעזר בתוכנות שמסייעות להגדיר זמנים ללא מסכים ולעקוב אחר פעילות הילדים במסכים – עוד על כך תוכלו לקרוא במדריך המקיף שלנו לסינון תכנים לילדים.
6. הכירו והבינו את מה שהילדים עושים במסכים
אין הכוונה למבט חטוף בטאבלט מעל ראשו של הילד. הרעיון הוא לשבת עם הילד וממש לנסות להבין מה מעניין אותו? במה הוא צופה? ממה הוא נהנה? במה הוא משחק?, באילו רשתות חברתיות הוא מעורב?
קודם כל תופתעו לגלות כמה דברים לא מזיקים ואף יצירתיים ולימודיים הם עושים במסכים. אז רק בשביל ההקלה זה שווה.
👈 בגילאים צעירים חשוב מאוד לצפות עם הילדים בסרטונים ובתוכניות ולתווך להם את מה שרואים, טוענת ד"ר Helen Boehm, פסיכולוגית המתמחה בהשפעת מדיה על ילדים.
היא רואה בצריכת תוכן משותפת של הורים וילדים ניצול מצויין של זמן מסכים: "חשוב להסביר מה הן פרסומות, מהו תוכן שלא לגילם, מה אפשר ללמוד ממה שראו וכמובן להציב גבולות היכן שצריך". בהמשך, בהתאם לגיל, יש לדבר גם על שיח מכבד ולא פוגעני ברשתות חברתיות ועל הסכנות האורבות ברשת.
שיח משותף סביב משחק שאבא ובן אוהבים ויכולים לשחק בו יחדיו או סרטוני יצירה שאמא וילד צופים בהם ואז יוצרים יחד, הן הזדמנויות מצויינות לכניסה לעולמו של הילד, למידת תחומי העניין שלו והרחבת התחומים המשותפים.
👈 Jocelyn Brewer הוא פסיכולוג שמדבר על "התזונה הדיגיטלית" של ילדים ומסביר שבמקום לספור קלוריות (לספור שעות מסכים) יש לשים לב למה אנחנו אוכלים (איזה תוכן אתם צורכים). הוא ממליץ מאוד להורים לצפות עם הילדים בתכנים, לשחק איתם במשחקים ולכוון אותם ל"תזונה בריאה" בהתאם לגיל.
7. תנו לילדים אחריות קבועה בבית
בלי קשר למסכים, כל המומחים יסכימו שילדים צריכים להיות שותפים מגיל צעיר (ובהתאם לגילם) במטלות המשפחה ובתחזוקת הבית.
משימות קבועות כמו השקיית העציצים או הגינה, הוצאת הכלב לטיול, תכנון והכנת ארוחת ערב, עריכת רשימת קניות שבועית, סידור החדר שלהם, הבאת הדואר, קיפול כביסה, שמירה על אח, טלפון יומי לסבתא. הורים – תנו להם משהו. הם גם יצאו פחות מפונקים, גם ירגישו חלק ממערכת שבה הם חשובים ונחשבים וגם ירוויחו זמן נטול מסכים.
לסיכום
סמארטפון לילדים והמסכים בכלל הם אחד מאתגרי ההורות הבולטים של התקופה שלנו, וחשוב שנתאים עצמנו לרוח הזמן ולא נראה בהם אויב או מפלצת בלבד.
התפקיד החשוב שלנו ההורים בתוך האתגר הזה הוא לוודא שהשימוש הוא בהתאם לגיל ואינו תופס את כל יומו של הילד, לדאוג שלילד יש תחומי עניין נוספים, שהוא פעיל פיזית במשך השבוע ושהוא נפגש גם עם חברים לא וירטואליים ביום יום.
חשוב גם לזכור שככל שהם גדלים ומתבגרים, העניינים פחות ופחות בשליטנו, והילדים נשארים בעיקר עם הערכים שהטמענו בהם, ועם ההסברים והתיווך שהצענו להם בימים שעוד יכולנו לצפות איתם ביחד במסכים. אז זה הכיוון הנכון להשקעה.
מה דעתכם? יש לכם טיפים או רעיונות נוספים לאיזון זמן המסכים של הילדים? נשמח לשמוע!
סיון